Barn-i-bil
Tillbaka

Barns säkerhet i bil är inte tillräcklig!

Olofsson Bil

Barns säkerhet i bil är inte tillräcklig!

20/06/2019
Tillsammans med Volkswagen och IF har BeSafe gjort en stor undersökning kring barns säkerhet i bil. Undersökningen visar framförallt att små barn färdas osäkert och ibland till och med livsfarligt. Utifrån undersökningens resultat vill de tre företagen nu öka kunskapen om hur barn bör färdas i bil.  

Undersökningen visar ett oroväckande resultat!

Små barn färdas i stor utsträckning osäkert i bil. Det visar en omfattande undersökning som NTF har genomfört på uppdrag av BeSafe tillsammans med biltillverkaren Volkswagen och försäkringsbolaget If. Totalt observerades 3 678 barn i 3 263 bilar vid 325 förskolor runt om i landet.

Syftet med studien var att se hur svenska rekommendationer för barn i trafik efterföljs i verkligheten. Resultaten kan jämföras med undersökningen “Barns färd i bil” som NTF genomförde år 2010 i samma syfte.

Frontalkrockstester påvisar att påverkan på barnets nacke är fem gånger större när barnet sitter framåtvänt jämfört med att åka bakåtvänt. Enligt rekommendation bör ett barn sitta bakåtvänd i en bilbarnstol fram till åtminstone fyra års ålder. Innan fyraårs ålder är i regel huvudet oproportionerligt tungt i förhållande till dess kroppsvikt och barnets nackmuskler är inte fullt utvecklade.

Svenska familjer slarvar med säkerheten!

Sverige är ett av de länder i världen där barn åker säkrast i bilen men det är inte skäl nog för att bortse från att rekommendationer inte efterföljs.

− Det spelar ingen roll hur säker en bilbarnstol är om den inte är monterad eller används på rätt sätt. Här är trenden tydlig − i allt för många fall väljer föräldrar inte bara fel stol utan slarvar även vid användningen av den. Fredrik Stenbom, VD BeSafe.

Studiens resultat i korthet

  • Allt fler barn färdas framåtvända innan rekommenderad ålder, många redan vid tre års ålder.
  • Endast 17 % av fyraåringarna färdades enligt svenska rekommendationer.
  • Antalet ettåringar som färdas framåtvänt har dubblerats sedan förra undersökningen som genomfördes år 2010, från 6 % till 12 %.
  • 2,5 % av barnen färdades i bilen helt utan bilbälte.
  • 8 barn i åldern 0-3 år satt i babyskydd eller i bakåtvända bilbarnstolar på passagerarplats där krockkudden var aktiv.

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.