privatleasing
Tillbaka

Funderingar gällande företagets bilar?

TCO – skapar rättvisa åt kalkyleringen
Tjänstebil

Funderingar gällande företagets bilar?

TCO – skapar rättvisa åt kalkyleringen
26/01/2023
Är du ansvarig för företagets förmånsbilar? Då känner du till begreppet prisbasbelopp, som använts för att få fram bilens förmånsvärde. Sedan beskattningsmodellen gjorts om används dock allt mer den nya TCO-modellen.
Vad menas med prisbasbelopp?

Vad menas med prisbasbelopp?

Prisbasbeloppet (som är 53 500 kr för 2023) har historiskt använts som en måttstock för att få fram bilens förmånsvärde. I det tidigare beskattningssystemet infördes ett högre förmånsvärde när bilens pris översteg 7,5 prisbasbelopp. Den 21 juli 2021 avskaffades den övre gränsen – och istället är det en och samma beräkningsgrund för förmånsvärdet, oavsett vad bilen kostar.

Vad innebär TCO?

TCO är en förkortning av Total Cost of Ownership, alltså den totala ägandekostnaden, och är ett sätt att beräkna och prognostisera för bilinnehavet. Du får en mer exakt koll på de verkliga månadskostnaderna och därmed en bättre blick över helhetsekonomin, t ex:

  • Fordonsskatt och bonus
  • Försäkring
  • Månadshyra/leasing
  • Drivmedel
  • Service, vinterhjul, däckförvaring m.m.
Har du funderingar gällande företagets bilar?

Har du funderingar gällande företagets bilar?

När det kommer till bil för företaget uppmanar jag alltid till att se över sin TCO – total cost of ownership för att få en mer balanserad bild av sin vagnpark.

Charlie Aldenstam Fleet-försäljning till företag

TCO som beräkningsmodell för elbilar

Eftersom den övre gränsen på 7,5 prisbasbelopp inte längre gäller för förmånsvärdeberäkningen, blir kalkylen enligt TCO ännu mer relevant för elbilen. Detta inte minst med tanke på det nedsatta förmånsgrundande priset och den miljöbonus som tillfaller elbilen. En bil med högre inköpspris kan därmed rentav bli billigare i det långa loppet – ibland både för föraren och företaget. Olofsson Bil hjälper till med beräkning av TCO, till exempel i samband med uppdatering av företagets bilpolicy.

 

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.