Tryggt_besök_Olofsson Bil
Tillbaka

Nya förmånsvärdet

börjar gälla 1 juli 2021
Olofsson Bil Tjänstebil

Nya förmånsvärdet

börjar gälla 1 juli 2021
15/06/2021
Dags för ny tjänstebil? Då får du troligen ett förhöjt förmånsvärde på din tjänstebil.  Förändringen träder i kraft den 1 juli 2021 och innebär kortfattat ett förhöjt förmånsvärde för majoriteten av alla nya tjänstebilar.

Varför justeras förmånsvärdet?

I januari 2021 försvann rabatten på förmånsvärdet för laddbara bilar samt  gasbilar, även de som redan var i trafik och som nästa steg får de flesta tjänstebilar som ställs på efter 1 juli nu ett förhöjt förmånsvärde.

Man säger att justeringen av förmånsvärdet görs för att jämna ut kostnadsskillnaderna mellan att äga sin bil privat vs att köra en tjänstebil via jobbet. De nya reglerna tar även mer hänsyn till en bils genomsnittliga värdeminskning.

Bilförmånsberäkning

Bilförmånsberäkning

På Skatteverkets hemsida kan du räkna ut förmånsvärdet på en bil. Du kan beräkna på bilmärket eller modellkoden som finns i Skatteverkets nybilsprislistor.

Vilka bilpriser ligger till grund för förmånsvärdet?

Vid två tillfällen per år rapporterar bilmärkenas generalagenterna in priser som skall ligga till grund för beräknat förmånsvärde till Skatteverket.

I november skickas huvudlistan in och den skall då gälla för de bilar som har tillverkningsår det kommande året. Denna lista är sedan utgångspunkt för kommande år, men bilmärkena har möjlighet att uppdatera listan med nytillkomna modeller till sommaren.

Miljöbilar - vad gäller för dessa?

Miljöbilar - vad gäller för dessa?

Elbilar, Plug-in bilar och Gasbilar räknas enligt skatteverket som miljöbilar med en fördyrande teknik (dubbla tankar, dubbla drivlinor, batterier mm.). Med anledning av detta så skall dessa bilar ha ett förmånsvärde som bygger på vad bilen skulle kostat om det var en ”vanlig” bil. T.ex så jämförs en  Passat med hybriddrift mot en liknande Passat med bensinmotor

 

Prata tjänstebil med oss!

Prata tjänstebil med oss!

Vill du ha hjälp att välja rätt tjänstebil eller är du företagare som behöver se över din vagnpark? Då hjälper vi dig gärna.

Du når vår fleet-ansvarige Charlie Aldenstam på fleet@olofssonbil.se eller via telefon 08-515 155 30

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.