Finansiering
Tillbaka

Rörlig ränta på din bilfinansiering

När du privatleasar din bil har du alltid en rörlig ränta i ditt avtal.
Finansiering Privatleasing

Rörlig ränta på din bilfinansiering

När du privatleasar din bil har du alltid en rörlig ränta i ditt avtal.
10/10/2022
Nu när räntan för första gången på många år har gått upp reagerar flera leasingkunder på att deras månadskostnad för leasingbilen blir dyrare än vad man tecknade sig för. Så hur fungerar det hela egentligen? Vi skall försöka reda ut några av frågetecknen i detta blogginlägg, här har vi också sammanställt dom vanligaste frågorna vi får gällande räntan!
Hur funkar det med räntan när jag har en leasingbil?

Hur funkar det med räntan när jag har en leasingbil?

Om vi tänker oss att räntan du får av din återförsäljare är uppdelad i två delar.  För att göra det enkelt kan vi välja att kalla dom för räntedel A och B.

Räntedel A = Rörlig räntedel som följer Stibor 90 dagar. Denna fastställs dagen du hämtar ut din nya bil.

Räntedel B = Räntedel som bygger på vilka rabatter och kampanjer som återförsäljaren och finansbolaget jobbar med. Dessa fastställs dagen du beställer din bil.

Med väldigt långa leveranstider på bilar där du kan få vänta upp till ett eller t.om två år i vissa fall så kan därför skillnaden på din totala kostnad vid beställning av bil samt uthämtning av bil skilja sig väldigt mycket.

Räntans utveckling över tid

Tittar vi på räntans utveckling över tid så har den fluktuerat så pass lite att skillnaden inte blivit märkbar för våra kunder, men med dem senaste månadernas utveckling i världen och med kraftiga räntehöjningar är detta något som nu ger en stor påverkan. Framförallt för dem kunder som beställt en bil i ett läge då den rörliga räntan varit väldigt låg, men som nu hämtar sin bil i ett läge där den rörliga räntan gått upp kraftigt.

Varför ändras min kostnad för leasingbilen?

Jo, då det i dagsläget är väldigt långa leveranstider på bilar så är det inte ovanligt att behöva vänta upp emot ett till t.om två år från det att du beställde din bil tills att du hämtar ut den. Som vi då förklarade här ovan så binds alltså del A inte förens dagen du hämtar ut bilen, medan del B hålls kvar till den kampanj eller rabatt du fick när du köpte bilen. Detta gör att skillnaderna kan bli relativt stora. Men ha i åtanke att den rörliga delen justeras löpande per den 1:a i varje månad och kan både gå upp och nere, månad för månad

Vad är det som styr min månadskostnad?

Rörliga räntan (ovan kallad räntedel A), Kampanj räntedelen (ovan kallad räntedel B), restskuld på bilen (som oftast är dold för återförsäljaren vid privatleasing), löptid samt eventuella administrativa avgifter.

Vad är det egentligen för skillnad på Operationell och Finansiell leasing?

Operationell leasing kallas det då man jobbar med ett restvärde som är garanterat av finansbolaget eller återförsäljaren. Detta innebär att återförsäljaren kommer att köpa tillbaka din bil till ett fast pris. Hos privatkunder kallas detta oftast för privatleasing eller konsumentleasing.

Vid en finansiell leasing så garanteras aldrig restvärdet på bilen, dvs man lägger upp leasingen med ett procentuellt restvärde som sedan skall betalas in av leasetagaren vid leasingperiodens slut.

Vad är det för skillnad på ett annuitetslån och ett lån med rak amortering?

Vid ett annuitetslån så ser man till att din månadskostnad blir densamma under hela din avbetalning/leasingperiod. Detta genom att du i början av kontraktstiden betalar lite mer ränta och mindre amortering.

Vid rak amortering ser man istället till att du alltid betalar av lika stod del på lånet varje månad medan räntan tillkommer på aktuell skuld.

Välkommen förbi

Välkommen förbi

Vi på Olofsson Bil vill alltid försöka hjälpa våra kunder. Så varmt välkommen förbi oss när du vill ha hjälp med allt som rör din bil.

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.