Thomas Tipsar Elbil
Tillbaka

Vad kostar elbilen för mig?

Vi ger dig några av våra bästa tips.
Elbil

Vad kostar elbilen för mig?

Vi ger dig några av våra bästa tips.
27/09/2022
Går du också i tankarna på att skaffa en elbil? Då är du i gott sällskap! Under det senaste året har andelen nyregistrerade elbilar ökat med 151% enligt Bil Sweden. Men förutom billigare drift och själva miljövinsten, kan man verkligen räkna hem totalen av elbilsköpet?

Vad kostar en elbil mig - egentligen?

Man bör förstås väga samman alla aspekter – den direkta investeringen, men också de löpande kostnaderna. Förutom att det blir billigare att ladda med el än att tanka fossilt, så blir det också färre servicetillfällen och vanligtvis mindre reparationer att tänka på. Elbilen har betydligt färre komponenter som slits ut och behöver bytas – antalet rörliga delar är bara någon tiondel mot fossilbilens. Våra beräkningar pekar på att kostnaden för en elbil är cirka 20-40% av en genomsnittlig fossilbil.

Hur ska man tänka nu när elen är dyrare än någonsin?

Om vi utgår ifrån att elbilen drar i snitt 2 kWh/mil så finns det fortfarande gott om utrymme kvar innan milkostnaden når fossilbilens nivåer. Sedan beror det ju också på hur du kör, vad det är väglag och andra väderförhållanden. Allt yttre motstånd påverkar förbrukning och effekt.

 

 

Thomas Wallström, Märkeschef Skoda tipsar

Thomas Wallström, Märkeschef Skoda tipsar

För bättre ekonomi kan det också vara lönsamt att se över vilket elavtal du har.

Du kan dessutom spara en hel del genom att ladda under tider på dygnet då elen är billigare, t ex på natten.

Det finns också appar som kan styra laddningen till mer ekonomiska tidpunkter.

Vilket är mest ekonomiskt – att leasa eller köpa elbil?

Om du inte vill fundera över exempelvis andrahandsvärde – och därmed känna dig lite tryggare i totalkalkylen – så är ju leasingvarianten lättare att överblicka. Sedan kan man generellt säga att andrahandsvärdet för elbilen inte är en fullt så stor fråga i jämförelse med den fossila bilens värdeminskning. Hur som helst så är uppsidan med leasing att man får en förutsägbarhet kring vad bilen kommer att kosta varje månad.

Hur fungerar det med den statliga miljöbonusen?

När du köper elbilen kontant utbetalas miljöbonusen som en klumpsumma till ditt konto. Men även vid leasing kan du faktiskt tillgodoräkna dig miljöbonusen. Då läggs den in som en amortering på månadskostnaden – på så vis tillfaller den alltså dig över tid.

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.