vinterdäck
Tillbaka

Vinterdäck

Audi Olofsson Bil SEAT Skoda Verkstad Volkswagen

Vinterdäck

28/10/2019
Däckbytarsäsongen är i full gång. Men vilka vinterdäck ska man egentligen köpa? Och vilka förhållningsregler ska man ha i åtanke?
Vad gäller?

Vad gäller?

 • 1 December – 31 Mars
  Mellan dessa datum ska du ha vinterdäck på din bil om det råder vinterväglag.
 • 1 Oktober – 15 April
  Mellan dessa datum får du använda dubbdäck
 • Minst 3 millimeter
  Mönsterdjupet på dina vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.

Tvåkronorstestet

Lagen säger att man måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter, men experterna rekommenderar att du byter däck när mönsterdjupet är omkring 5 millimeter. Däcken ska ju trots allt klara snö, is, modd, smältvatten och mycket annat. Hur testar du enkelt att du har tillräckligt med mönsterdjup? Stoppa ner en tvåkrona i mönstret, med kungens näsa före. Om näsan inte når fram till däckens yta, då är det dags att köpa nya.

Dubbdäck

Dubbdäck

Dubbdäck är de däck med bäst grepp när det kommer till isiga vägar och hårt packad snö. Därför rekommenderas de som bor i landets södra kusttrakter att använda sig av dubbdäck, där vägarna ofta är isiga på vintern.

Dubbfria vinterdäck

Dubbfria vinterdäck

Dubfria vinterdäck passar väldigt bra på snöiga vägar, som inte är speciellt isiga. Dubbfria vinterdäck är även väldigt tysta, för dig som strävar efter ett tyst däck.

Att tänka på inför hjulskifte

 • +5°C
  Ett bra tecken på att det är dags att byta till vinterdäck är när temperaturen går under +5°C. Då kan du vara säker på att dina vinterdäck sitter på bilen när den första halkan kommer.
 • Däck efter behov
  Överallt i landet råder olika väglag under vinterhalvåret, därför är det viktigt att du väljer de vinterdäck som passar de körförhållandena du kommer vistas på under vinterhalvåret. Vilket av ovanstående däck passar dig bäst?
 • Kolla däcktrycket ofta
  Detta utökar däckens livslängd och ökar även din trygghet i trafiken.
 • Kontakta oss om du har frågor
  Vår däckverkstad hjälper dig gärna!

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.