Volkswagen
Tillbaka

Räckvidd och laddning

Elbil Miljöbil

Räckvidd och laddning

23/11/2020
Räckvidd och laddningstid varierar beroende på var du väljer att ladda bilen. På en snabbladdningsstation kan du ha 80 procents laddning och vara ute på vägen igen redan efter 25-30 minuter. I detta blogginlägg har vi frågat Magnus Lindvall som är säljare på Olofsson Bil vilka de vanligaste frågorna han får kring räckvidd och laddning av elbil.
Hur lång tid tar det att ladda min elbil/hybrid?

Hur lång tid tar det att ladda min elbil/hybrid?

Laddningstiden varierar beroende på var du väljer att ladda bilen. På en snabbladdningsstation kan du ha 80 procents laddning och vara ute på vägen igen redan efter 25-30 minuter. I hemmet är det rekommenderat att sätta bilen på laddning direkt, för att alltid ha batteriet laddat.

Passat GTE laddhybrid tar till exempel drygt fem timmar att ladda, med 10 amperes säkring direkt från ett eluttag. Medans med en installerad laddningsstation, som kan leverera 16 ampere, tar det bara 3,5 timmar.

Kan jag ladda direkt i mitt eluttag?

Kan jag ladda direkt i mitt eluttag?

Ja, men det är inte att rekommendera. Dels tar det längre tid, eftersom säkringen bara klarar 10 ampere, och dessutom finns det en säkerhetsrisk eftersom laddningen genererar väldigt mycket värme. Genom att installera en laddstation hemma, blir laddningen både snabbare och säkrare. Visste du att du kan få bidrag via Naturvårdsverket för hälften av kostnaderna för material inklusive. laddbox och arbetskostnaden för att installera laddstationen. Som mest kan man få 10 000 kronor i bidrag per fastighet.

Kan jag åka på bilsemester och köra långt med en elbil?

Absolut! Många elbilar idag har en räckvidd på upp till 55 mil, baserat på den nya körcykeln WTLP. Och tack vare snabbladdningen tar det bara 25-30 minuter, eller en längre kafferast, innan du har 80 procents laddning och är ute på vägarna igen. En miljövänligt bilsemester är alltså redan här!

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.