wltp
Tillbaka

WLTP och dess innebörd

Olofsson Bil

WLTP och dess innebörd

26/02/2021
WLTP är en ny standard som anger bilars utsläpp och förbränning och har används sedan 2017. WLTP ger mer realistiska förbrukningsvärden jämfört med tidigare metoder.

Vad är WLTP?

När du ska köpa en ny bil så vill du troligen kunna jämföra bränsleförbrukning och utsläppsvärden mellan olika bilar. Dessa värden har fått en ny testprocedur, där varje bil provkörs i olika scenarion, vilket är WLTP. Den nya testproceduren grundar sig i att värdena ska vara så lika de faktiska värdena, som när du som kund vardagskör din bil. Därför testas bilarna enligt mer verklig kördata.

Testerna blir än mer tillförlitliga med tanke på att bilen körs enligt strikta testcyklar med olika hastigheter de sker med bilen i laboratorium.

WLTP och NEDC

Tills den nya proceduren kom till användning år 2017 testades bilarna med en testprocedur som kallas NEDC. Denna skiljer sig relativt mycket från den nuvarande WLTP, som du kan se här nedan. Detta innebär att de siffrorna som kommer fram av testning via WLTP, ger ett betydligt mycket mer verklighetsbaserat resultat.

NEDC WLTP
Temperatur i laboratoriet 20 – 30 °C. 23 °C.
Sträcka 11 km 23 km
Körcykelns tid 20 min 30 min
Körcykelns faser 2 faser 4 faser
Snitthastighet 33 km/h 47 km/h
Andelen tomgång 25% 13%
Maximal hastighet 120 km/h 130 km/h
Jämförbara testresultat världen över

Jämförbara testresultat världen över

Ett av de viktigaste målen med WLTP är att ge hela världen samma förutsättningar att få fram korrekt kördata. Samt att se till att vardera bil får en standardiserad metod, oavsett om det gäller en bensin-, diesel-, hybrid- eller elbil.

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev