Id_3_Laddning
Tillbaka

Drabbats av räckviddsångest?

Så maximerar du elbilens räckvidd!
Elbil Miljöbil

Drabbats av räckviddsångest?

Så maximerar du elbilens räckvidd!
07/02/2022
Funderar också du på elbil – men brottas med räckviddsångesten inför tilltänkta långresor? En bensträckare i all ära, men att göra kontinuerliga stopp för att ladda din elbil, kanske inte är det som du främst drömmer om. Med lite baskoll på kyla, hastighet, körstil och topografi kommer du längre. Här är våra fem tips som ger mersmak med elbilen och milen!

Undvik kallstart. Ge din elbil den värme den förtjänar!

Har du tillgång till varmgarage så finns det räckvidd att spara redan från början. När en elbil vilar i inomhustemperatur undviker du att onödig energi läggs på att värma batteri och bil. Har du inte möjlighet att parkera varmt, så se till att förvärma bilen. De flesta elbilar kan smidigt värmas genom en knapptryckning på appen. Eller om du ställer in en timer, redan kvällen innan – så slipper du fundera. Ett uppvärmt batteri kan ge dig flera extra mil i räckvidd under långresan med din elbil.

 

Håll koll på din elbils däcktryck – och syna däckens egenskaper.

Håll koll på din elbils däcktryck – och syna däckens egenskaper.

Utomhuskyla bidrar till att luften i däcken blir kallare – och då sjunker däcktrycket. Har du dessutom för lite luft i däcken så ökar rullmotståndet. Båda dessa parametrar begränsar elbilens räckvidd, så tänk lite extra på att kolla däcktrycket inför långresan – särskilt när det just slagit om till köldgrader. Har du dubbdäck kan du visserligen räkna med ett ökat rullmotstånd, men desto större roll spelar själva vägunderlaget för hur elbilens räckvidd blir.

Inför sommarens resa med elbilen kan du med fördel byta till high load capacity-däck (HL). Än så länge finns de bara som sommardäck, och de har utvecklats specifikt för elbilar. Då en elbil ofta väger mer än ett fossildrivet fordon har dessa däck försetts med nya egenskaper för att klara tyngden, men ändå kunna rulla lätt.

Håll dig själv varm – och inte hela bilen.

Det första man bör tänka på är förstås att förvärma kupén medan elbilen är inkopplad på kraftnätet. Då är den varm och god redan från start. Under färden gäller det sedan att hushålla. I en elbil finns ingen spillvärme från motorn, till skillnad mot en bil med förbränningsmotor. Ett husmorsknep är därför att pälsa på sig lite extra bakom ratten – men å andra sidan skapar det kanske inte den fulländade körglädjen. Genom att dra igång stolsvärme och rattvärme får du ut mer effektiv energi än vad kupéfläkten kan bidra med. Så ned med blåset till minimal nivå – och du får ut ytterligare kilometrar eller rentav mil i räckvidd på din elbil.

Ta det lugnt – och njut av färden med elbilen.

Ta det lugnt – och njut av färden med elbilen.

En hetsig körstil är inte bara en trafikfara, det är också något som kramar ur batteriet. Njut istället av färden och vyerna, samtalet med passagerarna eller stunden med ljudboken. Väljer du bilens Eco-läge, så sköter din elbil automatiskt ett större hushållande av elförbrukningen.

Ett av de mest effektiva sätten för att skapa extra mil är dessutom att dra ned på farten. Sänker du från 110 till 90 km/tim kan du få ut cirka fem extra mil på 30 mils körning. Har du dessutom takbox, som ju ökar motståndet, finns ytterligare räckvidd att tjäna genom att hålla lägre fart.

Planera rutten utifrån väder, vind och väglag.

Planera rutten utifrån väder, vind och väglag.

En långfärd kan vara nyckfull, beroende på vädrets makter. Motvind kan dra ned räckvidden på upp till 25%. Andra parametrar kan vara kyla, vilket ju som bekant hämmar batteriets effekt. Även nederbörd kan bidra till att du inte får ut lika många mil. Att susa framåt i konstant regn eller ymnigt snöfall skapar motstånd, som drar ned på räckvidden. Kör du dessutom på en rejält snöig väg och i mer kuperad terräng får bilen arbeta ännu mer.

Prata elbil med oss!

Prata elbil med oss!

Välkommen att prata räckvidd på din elbil, laddning av elbil eller val av miljöbil med oss i Haninge och Nacka.
Boka ett personligt möte på en tid som passar dig eller sväng förbi på en kopp kaffe.

Missa inte en uppdatering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.